Boeken

“Ik hou van jou en jou en jou” van Nathalie Cardinaels (Pelckmans Pro, 2019)

Je bent verliefd op twee of meer mensen. Het gaat om meer dan alleen maar seks. Je wil met meerdere mensen een duurzame, betekenisvolle relatie uitbouwen en hier open en eerlijk over

zijn. Het maakt niet uit of je nu hetero, homo, bi, transgender of queer bent. In je hart is plaats voor

meer dan één liefdespartner. In dat geval spreek je van polyamorie, een levenshouding die in onze huidige samenleving steeds meer haar plek vindt.

Maar wat houdt polyamorie nu juist in? En wat is dan Relationship Anarchy? Welke misverstanden en vooroordelen bestaan hierover? Is polyamorie als relatievorm ook terug te vinden in de geschiedenis? Zijn er verschillende vormen van polyamoreuze relaties? Wat zijn de voordelen van gelijktijdige relaties met meerdere partners en waar loop je tegenaan? Hoe verdeel je je tijd en intimiteit over verschillende partners? Is polyamorie hetzelfde als swingen en is er een link met de bdsm-cultuur? Wat vertel je tegen je omgeving, tegen je kinderen? Heeft een polyamoureuze relatie kans op slagen op lange termijn? Hoe ga je als hulpverlener om met polyamoureuze koppels?

Ik hou van jou en jou en jou verstrekt je meer informatie over de wereld van polyamorie en de misverstanden die hier nog steeds over bestaan. Ook vind je verschillende getuigenissen terug van polyamoureuze mensen  en interviews met experten zoals Leonie Linssen, Wim Slabbinck, Goedele Liekens, Kaat Bollen, Yvonne Kroonenberg en prof. Peter Rober.


“Ruimte maken voor lichaam en geest in therapie” van redacteurs Nathalie Cardinaels, Lien Goossens en Anouk Vanden Bogaerde (Acco, 2019)

Ruimte maken voor lichaam en geest in de therapie is het tweede boek in de reeks Ruimte maken in therapie.

In deze reeks maken therapeuten ruimte voor elkaar als therapeut. Ze doen dit door hun best practices  en technieken met elkaar te delen.

Ieder boek in de reeks is een bundeling van verschillende technieken. In dit boek delen ervaren therapeuten technieken en interventies die volgens hen waardevol kunnen zijn bij het werken rond lichaam en geest in de therapie.


“Mildheid bij kanker” van Nathalie Cardinaels (Acco, 2017)

Wanneer je geconfronteerd wordt met kanker, wil je vaak sterk zijn en je sterk moedig tonen naar anderen toe. “Het lukt me wel!”, zeg je en hulp vragen doe je liever niet. In plaats van jezelf ruimte te geven, ben je misschien nog strenger voor jezelf dan voorheen. Je móet zo snel mogelijk alles terug kunnen zoals voor je diagnose, je móet zo snel mogelijk herstellen, je mág anderen niet tot last zijn… Onbewust verhoog je de druk

voor jezelf, terwijl je misschien beter van strategie verandert.

In plaats van jezelf te verwijten, kan je jezelf met meer begrip bejegenen en je eigen beste vriend(in) worden. Maar hoe begin je daaraan? Dit boek helpt je op weg om jezelf met meer vriendelijkheid en mildheid te behandelen en jezelf te leren dragen op emotioneel moeilijke momenten. Zelfzorg betekent niet alleen sterk zijn, maar ook je kwetsbaarheid durven tonen, al was het maar aan jezelf. Misschien ben je het niet gewend om vriendelijk te zijn voor jezelf of zit je zo niet in elkaardenk je dat je het niet in je hebt. Toch kan iedereen het leren. Dit boek reikt je handvatten aan om meer compassie te ontwikkelen voor jezelf en je omgeving, die jou en wat je meemaakt niet altijd begrijpt.

Mildheid bij kanker is geschikt voor mensen bij wie kanker is vastgesteld, voor hun omgeving en voor hulpverleners die mensen met kanker ondersteunen tijdens en na hun ziekte.


cover burn-out bij hulpverlenres“Burn-out bij hulpverleners” van Nathalie Cardinaels (Acco, 2015)

Tegenwoordig wordt iedereen wel geconfronteerd met stress op het werk. Hoe ga je ermee om en wat doe je als de werkomstandigheden je te veel worden? Zeker als hulpverlener is het niet gemakkelijk om toe te geven dat je zelf niet meer kan, omdat jij net diegene bent die altijd klaarstaat voor anderen.

Burn-out bij hulpverleners is een handleiding voor de hulpverlener, collega’s en werkgevers om samen op zoek te gaan naar meer evenwicht en ademruimte op de werkvloer. Het boek verschaft je inzicht in wat een burn-out nu eigenlijk wel en niet is, welke factoren allemaal bijdragen tot het opgebrand geraken en hoe je dit kan voorkomen of behandelen.

De adviezen zijn gebaseerd op recente wetenschappelijke bevindingen en helpen je om meer inzicht te krijgen in je eigen burn-out en/of die van je collega of werknemer.

Het boek bevat een aantal getuigenissen, is vlot en menselijk geschreven, van hulpverlener tot hulpverlener, en wil je helpen doorgroeien tot een vrije vogel in drukke tijden.


boek der lusten“Boek der lusten. Zin in jezelf, je lief en je bed.” van Kaat Bollen (Manteau, 2015)

Hoe word je van een vrouw met een negatief duivels stemmetje in je hoofd een hete duivel in bed? Van je dagen slijten met komkommers schillen in de keuken naar goochelen met dildo’s in de badkamer?

Kaat heeft de handleiding en maakt er haar missie van om de vonk en de passie in je leven terug te vinden.

Aan de hand van kleine oefeningen, verhalen uit de praktijk en concrete info krikt Kaat samen met jou zowel je zelfbeeld, je relatie als de temperatuur in de slaapkamer op. Of wacht, slaapkamer?

Doe maar de achterbank van de auto of de vestiaire op het volgende feestje.

 


Omgaan met kanker - cover2“Omgaan met kanker” van Nathalie Cardinaels (Acco, 2014)

Je leeft je leven en plots word je door een diagnose als kanker helemaal onderuit gehaald. Hoe je het ook draait of keert, je leven verandert grondig. Je kunt niet anders dan erdoor geraakt worden. Dit boek wil hierbij een emotionele handleiding zijn voor jou en je omgeving, over hoe je zo goed mogelijk deze ziekte en alles wat erbij komt kijken kan leren dragen. Het is ook een leidraad voor hulpverleners om mensen met kanker te begeleiden doorheen hun verwerkingsproces.

Omgaan met kanker raakt verschillende thema’s aan, omdat de ziekte een impact heeft op zowat alle levensdomeinen. Hoe ga je om met de heftige emoties, gedachten en gebeurtenissen die op dit moment op jou afkomen? En hoe leef je verder met de lichamelijke beperkingen ten gevolge van de behandelingen? Hoe praat je over de ziekte en gevolgen ervan met je omgeving? Hoe reageer je op onbegrip (“Je ziet er toch goed uit”)? Hoe omgaan met veranderingen op vlak van intimiteit, seksualiteit en fertiliteit? Welke rol speelt voeding bij kanker? Kan je de ziekte zien als een ongewenste bondgenoot? Wat kan mindfulness voor jou betekenen? Daarnaast komen nog vele andere zaken aan bod waar je als persoon met kanker mee te maken krijgt.

Dit boek is zowel geschikt voor mensen met kanker en hun omgeving als voor hulpverleners die mensen met kanker ondersteunen tijdens en na hun ziekte.


cover3 Met drie in bed Kaat Bollen“Met drie in bed. Tips & tricks van de seksuologe” van Kaat Bollen (Standaard Uitgeverij, 2013)

In Met drie in bed geeft Kaat Bollen een inkijk in haar beroepspraktijk als zelfstandig seksuologe.

Boeiende verhalen van haar cliënten worden afgewisseld met deskundige uitleg door Kaat. Ze neemt nooit een blad voor de mond en vertelt over de onderwerpen die zij het vaakst ziet passeren in haar praktijkruimte, zoals de sleur doorbreken, een verschil in libido, pijn bij het vrijen, erectiestoornissen, maar ook porno, masturbatie en bdsm.

Dankzij de vele afwisselende opdrachten is Met drie in bed vooral een doe-boek, waarbij de klemtoon niet op standjes maar op communicatie ligt. Zo leer je jezelf en je partner beter kennen op seksueel vlak, zullen jullie makkelijker samen over seks praten, en het gevolg daarvan laat zich raden: betere seks!


cover CANCERDUSEIN_v4-optim“Pleine conscience et cancer du sein” van Nathalie Cardinaels (Acco, 2012)

Franse vertaling van “Mindfulness bij borstkanker” naar aanleiding van de Pink Panther Award en in samenwerking met Think Pink.

A l’heure actuelle, environ une femme sur huit court le risque de développer un cancer du sein au cours de sa vie. Lorsque vous êtes confrontée à cette maladie, votre vie est complètement bouleversée. Même après le traitement, il faudra chercher à retrouver le cours normal de l’existence. La première partie de cet ouvrage est un manuel pratique et émotionnel qui sera utile pendant et après le traitement.

Dans la deuxième partie, vous apprendrez à instaurer une autre relation avec votre corps, vos pensées et vos émotions grâce à la réduction du stress basée sur la pleine conscience (Mindfulness-Based Stress Reduction). Elle consacre une attention spécifique aux façons d’intégrer la pleine conscience dans votre vie quotidienne.

Cet ouvrage est destiné aux personnes qui sont touchées par le cancer du sein et veulent adopter une attitude plus consciente dans la vie. Les exercices et conseils dans ce livre vous apprennent à gérer autrement les conséquences de votre cancer du sein en trouvant le repos dans l’inquiétude. En outre, il s’intéresse entre autres à l’intimité et à la sexualité, au cancer du sein chez l’homme, et à la meilleure façon pour votre entourage d’appréhender votre situation. Le personnel soignant peut utiliser cet ouvrage pour l’entraînement des aptitudes de pleine conscience avec la personne souffrant de cancer du sein.

Tout ce que vous vouliez savoir sur la vie avec le cancer du sein, mais ce que vous n’osiez pas demander, ou avez simplement oublié de demander à cause de votre « tête de chimio » : vous le trouverez dans cet ouvrage de référence. Exhaustif, correct et écrit dans un agréable langage empathique, avec des conseils pratiques de référencement. Un guide indispensable pour toutes les compagnes d’infortune.


cover2 Borstenboek Kaat Bollen“Het borstenboek” van Kaat Bollen (Standaard Uitgeverij, 2012).

Met haar ophefmakende debuut Het schaamhaarboek demonstreerde de jonge seksuologe Kaat Bollen met verve dat ze niet bang is een taboe rond seks te doorbreken én daar tekst en uitleg bij te geven. Met Het borstenboek gaat Kaat verder op de succesvolle ingeslagen weg.

Ook deze keer staat het verband met seksualiteit centraal: welke rol kan de boezem spelen in het verhogen van het seksuele genot? Kaat geeft praktische tips en pittige antwoorden op alle prangende vragen. En ook deze keer zal Vlaanderen zijn mening laten horen via een enquête in het populaire weekblad Humo, met opnieuw spraakmakende conclusies.

Dit is een boek dat niemand – man noch vrouw, jong noch oud – onberoerd kan laten. ‘Want borsten zijn een wonderlijk fenomeen!’ aldus de auteur.


“Mindfulness bij borstkanker” van Nathalie Cardinaels (Acco, 2011)

Tegenwoordig loopt ongeveer één op acht vrouwen het risico ooit in haar leven borstkanker te ontwikkelen. Wanneer je ermee geconfronteerd wordt, komt er veel op je af. Zelfs na de behandeling is het zoeken hoe je leven weer op te pakken. Het eerste deel van dit boek is een praktische en emotionele handleiding die nuttig is tijdens en na je behandeling. In het tweede deel leer je hoe je een andere relatie met je lichaam, gedachten en emoties kan aangaan dankzij Mindfulness-Based Stress Reduction. Hierbij wordt specifieke aandacht gegeven aan hoe je mindfulness kan integreren in je dagelijkse leven.

Dit boek is bedoeld voor mensen die getroffen zijn door borstkanker en meer bewust in het leven willen staan. Door middel van de oefeningen en tips in het boek leer je anders om te gaan met de gevolgen van je borstkanker door rust te vinden in de onrust. Verder wordt onder andere ook aandacht besteed aan intimiteit en seksualiteit, borstkanker bij mannen en hoe de omgeving best met jouw situatie omgaat. Hulpverleners kunnen dit boek gebruiken om samen met de persoon met borstkanker mindfulnessvaardigheden te trainen.

RECENSIES

“Alles wat je wilde weten over het omgaan met borstkanker maar niet durfde vragen, of gewoon vergat te vragen door je ‘chemokop’: je vindt het in dit naslagwerk. Volledig, correct en aan de hand van een aangenaam empathisch taalgebruik, inclusief handige tips voor doorverwijzing. Een onmisbare gids voor alle lotgenoten.”

Kristien Van den Bon (auteur Borstkanker en boezemblues)


“Het schaamhaarboek” van Kaat Bollen (Standaard Uitgeverij, 2011)

Wablieft, een eindverhandeling over schaamhaar?

Dat is de reactie die Kaat Bollen doorgaans krijgt als ze het onderwerp van haar eindverhandeling Seksuologie uit de doeken doet. Ook toen ze op zondag 23 januari 2011 meespeelde in het één-programma ‘De Pappenheimers’: de hele aflevering lang werd door presentator Tom Lenaerts en het studiopubliek gegrapt en gegniffeld over schaamhaar. En Kaat haalde ‘s anderendaags de nationale pers met haar controversiële onderwerp.

Inmiddels heeft Kaat, in samenwerking met het weekblad Humo, een grote schaamhaarenquête gevoerd bij meer dan vijfduizend vrouwen en mannen, meteen het grootste onderzoek ter wereld hierover! En Kaat wist haar wetenschappelijke eindverhandeling om te vormen tot een leuk en leesbaar boek voor een breed publiek. Hebben mensen die hun schaamhaar scheren betere seks dan mensen die dat niet doen? Dat is de cruciale vraag in dit boek. Zonder enige schaamte geeft Kaat ook ontelbare concrete tips en interessante weetjes over schaamhaar.